woensdag 24 februari 2010

"Er was eens...

Berbel en de bonenstaak."

Dit jaar ga ik een moestuin aanleggen. Vorig jaar ben ik er al een beetje mee begonnen, maar daar heb ik maar wat aangemodderd (kruiden, aardbeien, simpel niks mis mee).
Dit jaar ga ik ´t een beetje beter aanpakken. Ik hoop ook een en ander, aan groenten, in te kunnen vriezen om zo wat geld te kunnen besparen.

Zo, dus ik vol energie begonnen...
met binnen voorzaaien...
heb ik ergens gelezen dat dat een slim plan zou zijn...
Heeft natuurlijk niemand bedacht, dat er vanmorgen hier alweer een pak sneeuw zou liggen.Maar goed, ik heb dus voorgezaaid; vooral paprika, maar ook tomaten en ook tuinbonen.

Weet ik, dat die tuinbonen groeien als kool?!

Je kan toekijken hoe die groeien, ik voel me net Sjaak en de bonenstaak ( je kent dat verhaaltje wel, waar Sjaak in de bonenstaak klimt?).Dus ik vandaag m´n goeie daad gedaan en de bonen gered; in potten omgeplant.
En nu maar wachten op ´t voorjaar!Dieses Jahr werde ich ein Gemüsegarten anlegen. Letztes Jahr hatte ich da schon mit angefangen, aber nur Kräuter und Erdbeeren. Diese Jahr werde ich es besser machen. Ich hoffe auch etwas Gemüse einfrieren zu können, um so Geld zu sparen.
Also, habe ich voller Energie angefangen...mit vorsähen(das hab ich mal irgendwo gelesen, dass man das machen kann). Kein Mensch hat dran gedacht, dass heute schon wieder Schnee liegen würde.
Ich habe vorgesäht, Paprikas, aber auch Tomaten und dicke Bohnen.Kann ich ja nicht wissen, dass die so schell wachsen! Ich fühl mich wie Jack und die Bohnenranke.
Heute habe ich eine gute Tat getan und habe die Bohnen in einen großen Topf umgepflanzt. Jetzt warte ich auf den Frühling.


6 opmerkingen:

 1. Het was hier in het noorden van Friesland ook alweer wat wit vanochtend, en toen regende het pijpestelen, het mag om mij wel voorjaar worden! Ik wou dat ik genoeg ruimte had voor een moestuin want dat lijkt me fantastisch, je eigen gekweekte groente!Succes met je tuinbonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, om je eigen groente te kweken, wat erg lekker is van de koude grond straks is snijbiet. Mijn ouders hebben een tuin en straks krijg ik misschien een maaltje snijbiet. Dit is groente die je in de winkel niet vind en als je het kookt slinkt het enorm. Veel succes en al doende leer je. Aart.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk al die groente kweeksels ben benieuwd hoe ze straks in je tuin staan, groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk hoor een eigen groente tuin, maar ben je niet een beetje te vroeg begonnen met voor zaaien, op de pakjes staat meestal wel wanneer je het binnen kunt zaaien.
  Veel succes met je tuin, het is zo'n leuke hobby ik heb zelf al jaren een groente tuin, het is heerlijk om uit je tuin te eten, verser dan vers en onbespoten.
  Leuk dat je ook met DJ begint ga je ook elke 5de van de maand een update op je blog plaatsen ? ? ?
  Fijne zondag Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha! Wat een herkenning!

  Hier ook een liefhebber van zelf groenten tot leven te wekken.Vorig jaar (ons eerste) hadden we een vrij grote oogst, waar we tot ver in de winter van hebben kunnen etn. Vooral de stokbonen en kroten deden het perfect. Ook de tomaten hebben ons niet in de steek gelaten.

  Hier staan ook wat plantjes voor te groeien. Al hebben wij niet zo'n superbonenstaak. Ben benieuwd of het je verder gaat lukken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, leuk hoor een eigen groentetuin ik heb zelf ook een stuk waar ik op verbouw. Misschien een tip voor je. Als je bonen voor zaait doe het dan in klosetrollen dicht naast elkaar in een ondiep plastic bakje van vlees of iets dergelijks. Beetje aarde in de klosetrol dan je boon erin en wat aarde erboven op beetje vochtig maken even plastic zakje er om heen en dan zodra ze opkomen zak er af en koeler zetten.veel succes met je groententuin en lieve groet van Constance

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...